W środę 22 września sporządziliśmy na zespole A sałatkę z owoców. (deser). Składnikami, które użyliśmy do zrobienia sałatki były: jabłka, brzoskwinie, gruszki i jogurty owocowe. Głównym szefem kuchni dzisiejszego wydarzenia był mieszkaniec pan Andrzej Irla, przy pomocy terapeuty. Pan Andrzej sam wymyślił przepis na sałatkę, gdyż jest pasjonatem gotowania i pieczenia. Po zrobieniu deseru owocowego zaproszeni do degustacji byli koledzy pana Andrzeja. Wszyscy zachwycali się smakiem, zapachem, kuszącymi i przyciągającymi kolorami barw owoców, które dostarczyły dużą porcję zdrowia i energii. Taki rodzaj zajęć terapeutyczno – kulinarny uczy wielu cennych i wartościowych rzeczy. Jest to bardzo ważna forma terapii, gdyż wdraża do samodzielności przy zaspokojeniu podstawowych potrzeb życiowych. Nabywa się poprzez nią umiejętności i nawyków niezbędnych w życiu codziennym. Samodzielne przygotowanie niewątpliwie wzmacnia poczucie własnej wartości oraz wiary we własne możliwości. Poprzez tą terapię mieszkańcy się ze sobą zaktywizowali i mieli możliwość samodzielnego wyboru smaków. Rozwinęli poczucie dbałości o estetykę w czasie przygotowania i spożywania posiłków.

Obieranie owoców ze skórki
Krojenie owoców w kostkę
Degustacja
Ale smaczne
Ale dobre palce lizać
Każdemu bardzo smakuje
Wspólna integracja
Wszyscy syci
Wspólne porządkowanie i mycie, po zakończonej degustacji